Hoelang moet je slapen om in vorm te zijn?

Hoelang moet je slapen om in vorm te zijn?

Sommigen slapen 12 uur en zijn nog altijd moe, anderen hebben slechts 4 uur slaap nodig om opnieuw fit te zijn. Hoe kun je het aantal uren slaap die je nodig hebt aan je actieve leven aanpassen? Wij geven jou antwoord aan de hand van een aantal punten.

Zeg ons je leeftijd, en wij zeggen jou hoeveel uur je moet slapen 

In functie van je leeftijd heb je meer of minder slaaptijd nodig. Het aantal uren die je nodig hebt om te recupereren, evolueert tijdens je levensfasen. Als baby heeft de mens het meest behoefte aan slapen: 14 tot 17 uur. Tussen een en twee jaar stelt een kind zich tevreden met 14 uur slaap, en bij een leeftijd van drie tot vijf jaar is dit nog 10 tot 13 uur slaap. Een adolescent heeft ongeveer 8 tot 10 uur slaap nodig. We laten jou zelf een idee vormen hoe dit verder verloopt: het aantal uren slaap die de mens nodig heeft om te recupereren, vermindert in de loop van zijn leven. Van 26 tot 65 jaar hebben we genoeg aan 7 tot 9 uur slaap om een nieuwe dag in topvorm aan te vatten.  

Waarom ben je dan toch nog moe na 8 uur slaap?  

Wel, als je 50 jaar oud bent en je slaapt ongeveer 8 uur per nacht, dan zou je toch de volgende dag goed uit de startblokken moeten gaan. Waarom is dat dan niet het geval? Iedereen heeft een ander organisme. De cijfers die we hiervoor hebben aangestipt, zijn gemiddelden. Sommige mensen hebben veel meer uren slaap nodig omdat hun lichaam zich langzamer herstelt. Als je een "grote slaper" bent, aarzel dan niet om je slaaptijd aan te passen, zodat je de volgende morgen fris en monter bent. Neem onderstaand voorbeeld als leidraad en pas het aan je eigen behoeften aan.  

Wanneer ga je best slapen?  

Om het uur in te schatten wanneer je best gaat slapen om de volgende dag in vorm te zijn, moeten we eerst de slaapcyclus even ontleden. In totaal duurt een cyclus ongeveer 90 minuten en hebben we per nacht vier tot zes cycli na elkaar. De cyclus begint met een inslaapfase van een twintigtal minuten. Vervolgens komt een lichte slaap. Tijdens deze fase vangt het lichamelijke en intellectuele herstel aan. Je bent nog zeer gevoelig voor je omgeving en kunt op elk ogenblik wakker worden als een geluid of iets anders jou stoort. Na deze fase treedt een diepe slaap op. Je wordt ongevoelig voor geluiden van buitenaf. De informatie die in de loop van je dag werd verzameld, wordt nu in je geheugen geprent. Ten slotte treed je in een paradoxale slaap. Tijdens deze fase droom je het meest. Daarna herbegint de cyclus met afwisseling tussen perioden van half wakker zijn en zo de hele nacht door.  

Om te recupereren van de vermoeidheid van de vorige dag, moet een volwassene ongeveer 7,5 uur slapen (wat met 5 cycli overeenkomt). Als je bijvoorbeeld 's morgens om 6 uur moet opstaan, is het aangeraden om rond 22.30u te gaan slapen. Vergeet niet om rekening te houden met het feit of je al dan niet een "grote slaper" bent.  

Andere problemen  

Met de jaren verandert ook de slaapcyclus. Terwijl de fase om in te slapen minder dan dertig minuten duurt bij volwassenen jonger dan 50 jaar, vertoont dit de neiging om 45 minuten te duren bij bejaarde mensen van meer dan 80 jaar oud. Bovendien zijn de perioden waarin men half wakker is frequenter en langer bij mensen die de vijftigjarige leeftijd hebben bereikt. De slaap is hierdoor minder herstellend en dat is een van de redenen waarom je jou vermoeid voelt wanneer je wakker wordt.   

Verder is het gebruik van schermen net voor je gaat slapen niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Het blauwe licht stimuleert je geest en dat belet jou om makkelijk in slaap te raken. Om een rustige nacht door te brengen, zet je jouw schermen best een uur vóór het slapengaan uit. Zo geef je aan je hersenen aan dat jouw leefritme vertraagt en dat het binnenkort tijd is om uit te rusten. Waarom niet eens de proef op de som nemen en een week lang geen blauw licht te gebruiken om de gevolgen voor jouw slaapkwaliteit te ondervinden?  

Aarzel niet om ook andere, aanvullende technieken aan te wenden als je daar behoefte aan hebt om goed te kunnen slapen. Je kunt bijvoorbeeld een uur voordat je gaat slapen etherische oliën verdampen of een geurkaars aansteken, om jou te helpen na een drukke dag te ontspannen.  Anderen hebben behoefte aan rustige achtergrondmuziek om te kunnen ontspannen voordat ze gaan slapen. Er bestaan ook heel wat app's die jou relaxatie aanbieden voordat je gaat slapen.  

Beka helpt je de juiste matras te vinden