Lichttherapie voor een betere nachtrust

Lichttherapie voor een betere nachtrust

Midden in de winter is het moeilijk om een goede algemene stofwisseling te behouden. Velen van ons hebben in deze tijd van het jaar inderdaad te kampen met intense vermoeidheid, een algemeen slecht humeur en slaapstoornissen. Deze effecten staan bekend als seizoensgebonden depressie. Een van de oplossingen hiervoor is lichttherapie. In dit artikel lichten wij de voordelen ervan toe.

Lichttherapie om ons bioritme te reguleren 

De werking van ons lichaam wordt geregeld door ritmes. Er zijn drie soorten ritmes: circadiane ritmes (afwisseling tussen momenten van waakzaamheid, slaap, lichaamstemperatuur, enz.), infradiane ritmes (die meer dan 24 uur duren, zoals de menstruatie, de voortplantingscyclus, enz.) en ultradiane ritmes (die minder dan 24 uur duren, zoals de hartslag, de slaapfase). Om deze ritmes aan te houden en je biologische klok te laten synchroniseren, heeft het lichaam signalen nodig, zoals zonlicht om te weten dat de dag is aangebroken, bijvoorbeeld. In de winter zijn deze signalen veel minder duidelijk en kan je bioritme op hol slaan. Dat komt omdat het in deze tijd van het jaar, wanneer je 's morgens opstaat, donker is en als je het werk verlaat schemert het al. Als je ook nog in een kantoor werkt, ben je zelden blootgesteld aan natuurlijk licht. Dat kan op lange termijn leiden tot seizoensgebonden depressies. Je lichaam ontvangt niet meer genoeg licht en gaat over de rooie. Tijdens de lockdown door Covid-19 werd dit effect nog uitgesprokener, omdat een groot deel van de bevolking hun huis helemaal niet verliet. Er was niet eens de pendeltijd van huis naar het werk om een beetje natuurlijk licht te zien. Er zijn verschillende manieren om deze effecten te vermijden. In dit artikel stellen wij een van de oplossingen voor: lichttherapie.  

Wat is lichttherapie?  

Het doel van lichttherapie is onze biologische klok opnieuw te synchroniseren door het licht te geven in de juiste hoeveelheid en op het juiste tijdstip.  

Voor je lichttherapie gebruikt, neem je het best contact op met een specialist die zal bepalen wat jouw behoefte aan lichttherapie is en hoe je het gebruikt. Zorg ervoor dat je niet zomaar een toestel koopt. Het is raadzaam na te gaan wat je nodig hebt, maar ook welke apparatuur beschikbaar is. Controleer eerst de doeltreffendheid van het product. Sommige producten beweren dat hun lichttherapie doeltreffend is, maar dat is niet zo. Hoe herken je kwaliteitsapparatuur? Controleer op deze kenmerken:  

  • CE-medische certificatie en viercijferige code 
  • Geef de voorkeur aan een bekend merk dat gespecialiseerd is op dit gebied: Dayvia, Innojok of Lumie bijvoorbeeld 
  • Voor LED-producten controleer je of de woorden "geen fotobiologisch risico" vermeld worden 
  • Voor LED-producten geef je de voorkeur aan groene of blauwe golflengtes 
  • Het mag geen UV uitstralen 

Bovendien moet je een toestel kiezen dat bij jou past. Lichttherapie bestaat in de vorm van panelen die praktisch zijn, bijvoorbeeld om te gebruiken terwijl je ontbijt. Daarnaast kan je kiezen voor een lamp met een dimmer als je hem mee wil nemen naar kantoor. Maar veel gemakkelijker om mee te nemen zijn de lichttherapie-brillen. Ze zijn praktisch als je bijvoorbeeld een boek wil lezen in bed op je kwaliteitsmatras. Bovendien zijn ze toegankelijker, want met deze brillen kan je jouw dagelijkse activiteiten gewoon voortzetten. Let wel op dat je geen gadgets koopt in plaats van echte lichttherapiemiddelen.  

Gouden raad 

Voor je in een lichttherapie-apparaat investeert, moet je contact opnemen met een specialist of met je huisarts. Sommige mensen hebben 's morgens lichttherapie nodig en anderen meer 's avonds, afhankelijk van hun behoeften. Lichttherapie wordt beschouwd als een behandeling, dus gebruik het verstandig, zodat het je bioritme niet verder verstoort.  

Vind een Beka®-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier