Je kamer inrichten volgens de principes van Feng Shui.

Hoe richt je je slaapkamer in volgens de regels van Feng Shui om beter te slapen?

Je hebt waarschijnlijk al veel gehoord over Feng Shui. Maar weet je ook wat het betekent en welke regels je moet volgen om deze traditie te respecteren? In dit artikel leggen we uit wat Feng Shui is, waarvoor het staat en hoe je het gebruikt als inspiratie voor je slaapkamer.

Wat is Feng Shui?

In Aziatische landen is Feng Shui een traditionele techniek. De praktijk combineert geloof, traditie, gezond verstand en waarzeggerij. De basistheorie is dat, om in harmonie met de aarde te leven, het noodzakelijk is een vloeiende energiestroom in het universum toe te laten. Het beoefenen van Feng Shui zou onze kansen op succes en evenwicht in ons leven vergroten. Het inrichten van de kamers van je huis volgens de regels van Feng Shui zou helpen om harmonieuze relaties tot stand te brengen, voorspoed in huis aan te trekken en een goede gezondheid te behouden. Als de Feng Shui-traditie niet wordt gevolgd, zou dat ongeluk aantrekken en tot negatieve gevolgen leiden.

Wat zijn de principes achter Feng Shui?

De ideologie van Feng Shui is gebaseerd op verschillende elementen: Chi, de theorie van de 5 elementen en het evenwicht tussen Yin en Yang. Elke kamer heeft een unieke symboliek. Het is daarom belangrijk om een goede circulatie van energieën mogelijk te maken.

De Chi

Chi is een moeilijk te definiëren begrip. In het Westen betekent het de energie die stroomt in het universum, maar ook op aarde, in onze lichamen en in de lichamen van dieren. Als de energie harmonieus om ons heen stroomt, dan heeft dat positieve gevolgen (voor ons lichaam, onze gedachten, ons leven).

De vijf elementen

De vijf elementen in kwestie zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water. Zij zijn van elkaar afhankelijk en hebben elkaar nodig om te bestaan. Hout is bijvoorbeeld een natuurlijke brandstof voor de productie van vuur. Deze elementen kunnen elkaar echter ook vernietigen. Dat is het geval met water dat vuur dooft.

De theorie is gebaseerd op de waarneming van de natuur. Elk element komt overeen met een seizoen, een kleur, een kardinaal punt, ... De vijf elementen moeten samen aanwezig zijn op een harmonieuze manier om een aangename sfeer te geven aan de kamer. Ook kan je, in overeenstemming met de persoon die in de kamer gaat wonen, bepaalde plaatsen en kleuren kiezen om de energie goed te laten circuleren.

De vijf elementen op harmonieuze wijze gebruiken draagt bij tot het evenwicht tussen Yin en Yang.

Yin en Yang

Yin en Yang zijn twee tegengestelde krachten die voortdurend in beweging zijn en op elkaar inwerken. Ze vullen elkaar aan en liggen aan de oorsprong van alles wat in het heelal gebeurt. Het evenwicht van deze twee krachten komt overeen met het evenwicht van het universum.

In ons dagelijks leven, in onze binnenhuisinrichting, is het een goed idee om een energetisch evenwicht te scheppen om sereen te leven. Een goede Feng Shui bestaat niet zonder het evenwicht tussen Yin en Yang.

De 9 Ki

De astrologie van de 9 Ki helpt om de basispersoonlijkheden van een persoon te bepalen en zo in harmonie in ruimte en tijd te leven.

Hoe kan je deze regels toepassen om je slaapkamer volgens Feng Shui in te richten?

De slaapkamer is waar we onze batterijen opladen na een hectische dag. Daarvoor kan je verschillende designregels van de Feng Shui volgen:

  • Zet de kamer niet te vol met meubels en vermijd rommel, zodat de energie kan circuleren
  • Zet je bed niet bij een raam of deur
  • Plaats het hoofdeinde tegen een van de wanden
  • Gebruik discrete verlichting
  • Breng Yin-elementen aan, zachte en comfortabele elementen die welzijn en rust uitstralen
  • Plaats geen spiegel voor het bed
  • Gebruik lichte kleuren. Het doel is om een rustgevende sfeer te creëren. Naast de muren en gordijnen kan je ook kleur aan je bed geven. Bij Beka® kies je voor een tint die bij jou past uit het uitgebreide aanbod aan kleuren en stoffen.

Het zijn maar een aantal dingen die je inspireren om je kamer zo in te richten dat je je goed voelt. De lijst is uiteraard niet volledig.  Raadpleeg ons online magazine om meer decoratietips voor je slaapkamer te ontdekken. Bovendien vind je er informatie over onze verschillende producten (ergonomische matras, eenpersoonsmatras of tweepersoonsmatras, …) om een warme en comfortabele sfeer in je slaapkamer te creëren.

Vind een Beka®-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier