Hoe ga je best in bed liggen om optimaal te slapen?

Hoe ga je best in bed liggen om optimaal te slapen?

Ongeveer een derde van ons hele leven brengen we in bed door. Het is dan ook belangrijk om de kansen om er aangename, comfortabele momenten door te brengen zoveel mogelijk te vergroten, zodat je 's morgens niet geradbraakt wakker wordt.

Door de hectische werkdagen en goed gevulde weken zijn je spieren gespannen. Dat kan bepaalde pijnen in je lichaam doen ontstaan. Na dergelijke momenten wil je maar één iets: terug naar huis gaan, in je gezellige nest kruipen en een verkwikkende nacht doorbrengen. Een van de manieren om te vermijden dat je slecht geslapen wakker wordt, is om de lighouding te analyseren die je tijdens je slaap in bed aanneemt. Dit zal niet alle problemen oplossen, maar kan jou helpen om 's nachts beter te slapen. We geven jou een aantal goeie tips.

Op je rug slapen

Heb je last van gespannen spieren? Op je rug slapen kan helpen om deze pijn te beperken. In deze houding is de wervelkolom volledig uitgelijnd en zijn je spieren ontspannen. Om deze houding te optimaliseren, kun je een kussentje onder je knieën of je benen leggen om 's nachts de pijn in je onderrug niet te voelen. Zo wordt de holte ter hoogte van je onderrug (die ontstaat omdat je op je rug ligt) verminderd.  Negatief punt: voor mensen die gewoonlijk snurken of last hebben van ademstilstand tijdens de slaap (slaapapneu), kan op je rug slapen deze fenomenen doen toenemen.

Op je buik slapen

Deze houding is eigenlijk niet de beste houding om te gaan slapen. Hoewel dit zeer comfortabel ligt, heeft het meerdere ongemakken. Om te beginnen rust het gewicht van je hele lichaam op je borstkas. Dat is niet bevorderlijk voor de ademhaling. In deze houding ben je verplicht om je hoofd naar links of naar rechts te draaien om te kunnen ademen. Hierdoor kunnen er pijnen ontstaan ter hoogte van de wervelkolom of de nekspieren.   Een ander negatief punt: omdat je op je buik ligt, vertoont je rug een holte, en dat is helemaal niet ideaal. Om deze holte te verminderen, kun je een kussen onder je buik leggen, ter hoogte van je bekken. Ten slotte zijn ook je organen samengedrukt, waardoor ze hun rol moeilijker kunnen vervullen wanneer de dag aanbreekt. Om de ongemakken van deze houding te beperken, raden we jou aan om te opteren voor een harde matras uit ons gamma en een hoofdkussen dat eerder plat is (het is zelfs beter om in deze houding zonder hoofdkussen te slapen).

Op je zij slapen

Op je zij liggen is de houding die men het vaakst kiest om te gaan slapen. Meestal kiest men voor de rechterzij. Deze houding respecteert de natuurlijke rondingen van de wervelkolom. Als je in deze houding gaat liggen, worden je organen niet samengedrukt. Je zult dus niet de problemen voor hebben die met een buikligging gepaard gaan.  Als je in deze houding slaapt, wordt ook het snurken en slaapapneu minder. Maar het bevordert wel maagoprispingen. Wanneer je op je linkerzij slaapt, krijg je echter veel minder oprispingen. Een ander voordeel: het bloed circuleert beter. Maar als je van deze slaaphouding een gewoonte maakt, kun je op de lange duur pijn aan je heup of je schouder krijgen, omdat je hele gewicht op deze punten steunt. Een goede oplossing om deze pijnen te vermijden, is om te kiezen voor een zachte matras die zich aan de vorm van je lichaam aanpast.  

Als je op je zij slaapt met je benen dicht tegen je buik, je hals gebogen en je bovenste ledematen geplooid, wordt dit de foetushouding genoemd. Dit is niet ideaal, omdat je borstkas opnieuw samengedrukt is en zo de natuurlijke ademhaling bemoeilijkt. Er wordt ook aanzienlijke druk uitgeoefend ter hoogte van het nekgewricht, de knieën en de heupen, waardoor artrose kan ontstaan als deze houding te vaak wordt aangenomen.  

Het spreekt voor zich dat de manier waarop je op bed gaat liggen om te slapen niet de houding is waarin je de hele nacht blijft liggen. In je slaap beweeg je om de bloeddruk te regelen en het samendrukken van de zenuwen te vermijden. Kies dus een houding waarin je jou het best voelt om te gaan slapen, om een optimale nacht door te brengen. Als je momenteel geen pijn voelt, dan hoef je jouw gewoonten niet te veranderen. Het is belangrijk dat je jou goed voelt, zonder stress, om een zalig nachtje te slapen.