Zes tips om te ontspannen voor het slapen

Zes tips om te ontspannen voor het slapen

Na een intense dag met de ene activiteit na de andere, is het moeilijk om naar huis te gaan en meteen los te laten. Op zoek naar ultiem slaapcomfort? Dat vind je op de Belgische matrassen van Beka®. Wij geven je enkele tips om dat te doen. 

Schrijf je gedachten op papier

Dit is de eerste stap als je je geest wil ontspannen. Als je veel gedachten aan je hoofd hebt voordat je je in je zachte matras nestelt, is het onmogelijk om je hoofd leeg te maken en in slaap te vallen. Probeer dan alles wat in je opkomt op te schrijven op een kladblok. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je iets vergeet voor de volgende dag. Leg dit boekje gerust op je nachtkastje, als je net voor het sluiten van je ogen nog aan iets denkt, is er nog tijd om het op te schrijven. Daarna kan je echt ontspannen. Een woord van advies: gebruik geen smartphone of computer om notities te maken, want dat kan je vermogen om in slaap te vallen beïnvloeden. Blauw licht stimuleert namelijk je hersenen en zet niet aan tot inslapen. Grijp dus terug naar pen en papier. 

Drink kruidenthee

De voordelen ervan zijn bewezen. Door een half uur voor het slapengaan een kruidenthee te schenken, kan je ontspannen en ontstressen (door de juiste planten te kiezen). Er is geen excuus meer om niet van de voordelen te profiteren, want je vind kruidenthee nu in de meeste winkels. Bovendien zijn er steeds meer boeken en websites met recepten. Het enige wat je moet doen, is het uitproberen. Kamille en lindebloesem zijn goede bondgenoten om te helpen ontspannen. 

Neem tijd voor jezelf

Wat doe je graag, waarvoor je overdag geen tijd hebt? Een boek lezen, naar muziek luisteren, een rustig moment met je gezin delen, ontspannen op de bank, een beetje sporten? Na het eten, een uur of twee voor het slapen gaan, is het ideale moment om een van deze activiteiten te doen. Je houdt je geest bezig met iets positiefs en bovendien vermindert het je hersenactiviteit, omdat je een kalme, rustgevende activiteit doet. 

Luister naar witte ruis

Het klinkt misschien een beetje raar, maar je hebt deze techniek vast wel eens in je leven gebruikt. Witte ruis is continu of repeterend geluid. Als je goed oplet, zijn er een massa om ons heen en er zijn er steeds meer op het internet beschikbaar om op elk moment te beluisteren. Bijvoorbeeld het geluid van wind, golven, een haardroger, stromend water, iemand die op een computertoetsenbord typt. Luisteren naar deze geluiden laat je geest ontspannen. Doe deze sessies kort voor je naar bed gaat. Als je het in bed doet, om in slaap te komen, kan het verslavend zijn. 

Een wekker om zachtjes in slaap te vallen

Gebruik een wekker die de zonsondergang imiteert. Hij vertelt je hersenen dat het tijd is om te gaan slapen. Deze methode om in slaap te vallen zou je moeten kalmeren en helpen om je ogen met een gerust hart te sluiten. Met dit type wekker kan je ook zachtjes wakker worden met de zonsopgang. Dat geeft niet de stress van een alarm dat je 's morgens laat schrikken. 

Herinneringen ophalen aan goede tijden

Denk aan prettige momenten. Dat zal je helpen te ontspannen. Liggend op het zand luisteren naar het geluid van de golven, een concert van je favoriete artiest, een maaltijd met familie of vrienden, op een terras zitten met de zon die je huid verwarmt, ... Door je te concentreren op de details van het moment dat je hebt gekozen, kunnen lichaam en spieren zich ontspannen, een essentiële stap om in slaap te vallen.  

Met dit advies, kan je een ritueel opstellen om in slaap te vallen. Een gewoonte aanleren is immers goed voor je hersenen. Als je het gewend raakt om bijvoorbeeld elke avond een uur lang hetzelfde te doen voor het slapengaan, zal je sneller in slaap vallen.  

Vind een Beka®-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier