Een planning voor een fris bed

Een planning voor een fris bed

Slapen in een schoon en fris bed is niet alleen aangenaam, het is ook de sleutel tot een langere levensduur van je beddengoed. In dit artikel geven wij enkele tips over hoe je het onderhoud van je slaapomgeving kan organiseren. 

Dagelijkse handelingen 

Verlucht de matras en open een raam  

Wist je dat je tijdens de nacht tussen 0,5 en 1,5 liter water verliest? Dat komt hoofdzakelijk door transpiratie. Het is daarom van essentieel belang je matras elke dag te luchten om de groei van schimmels, stofmijt en bacteriën te voorkomen. 

Zodra je wakker bent, haal je het dekbed van je bed en leg je het open of over een meubelstuk, bijvoorbeeld met de binnenkant naar boven. Dat zal je lakens, matras en hoofdkussen opfrissen. 

 

Zet ondertussen een raam open om de lucht te verversen. Dagelijks minstens 15 minuten verluchten is ideaal om een gezond binnenklimaat te creëren en het risico op allergieën te verminderen. 

Heb je een houten bedbodem? Ventilatie helpt ook om het hout te beschermen tegen uitzetting of inkrimping als gevolg van een te hoge of te lage vochtigheidsgraad. 

 

Andere dagelijkse gewoontes 

Als je huisdieren hebt, is het geen goed idee ze mee te nemen naar de slaapkamer of in bed. Dat is niet altijd makkelijk te weerstaan. Het probleem is dat hun haar de luchtkwaliteit verstoort en het risico op allergieën verhoogt. 

Nog een tip: probeer de ruimte onder je bed vrij te laten. Dat zal de luchtcirculatie tijdens het ventileren optimaliseren en het stofzuigen vergemakkelijken. 

Tot slot, als je een vlek op je matras maakt die er niet goed uit gaat, reageer dan snel. 

  1. Gebruik een schone doek en koud water om het gebied te bevochtigen. 
  2. Bestrooi met keukenzout (of sodakristallen). 
  3. Na een paar uur kan je je matras stofzuigen en het resterende vuil verwijderen met een beetje water en een mild schoonmaakmiddel. 

Wees voorzichtig als het een bloedvlek is en gebruik dan nooit heet water. Dat zal de vlek op de stof fixeren. 

Wekelijks schoonmaken 

Verschoon de lakens en stofzuig de randen van de bedbodem 

Het is belangrijk om de lakens zeker om de week of om de twee weken te verschonen.  

Een kleine tip: vergeet niet om ze even binnenstebuiten te keren voor ze in de wasmachine te wassen (op 60°C). Stof nestelt zich namelijk graag in de hoeken. 

Stofzuig ook de bekleding van je bedbodem om haren en stof te verwijderen. 
 

Klaar voor een nieuw seizoen 

Hoofdkussens schoonmaken 

Net als je matras, is je hoofdkussen een broedplaats voor schimmel, stofmijt, bacteriën en kwalijke geurtjes.  

Vergeet dus niet om je hoofdkussen om de drie maanden te reinigen volgens de instructies op het etiket. De reinigingsmethode hangt af van het type vulling. 

Bekijk het gamma hoofdkussens van Beka® en hun wasvoorschriften. 

Het dekbed uitschudden en ophangen 

Profiteer telkens het seizoen verandert van een dag met mooi weer (geen regen of wind) om je dekbed buiten eens goed op te schudden. Hang het daarna op om het frisse lucht te geven, maar vermijd een plaats in direct zonlicht. 

 

Reinig de latten van je bedbodem 

Probeer eens in de drie maanden de latten van je bedbodem te reinigen. Gebruik daarvoor een zachte, licht vochtige doek. 

Grote schoonmaak twee keer per jaar 

Reinigen van de matrashoes 

Als je ergonomische matras een afneembare hoes heeft, zou je ze twee keer per jaar moeten strippen en de bekleding volgens de onderhoudsinstructies reinigen. Maak van de gelegenheid gebruik om de kern van de matras zorgvuldig te stofzuigen. Let vooral op gaten en andere onregelmatigheden. Stof kan zich gemakkelijk ophopen. 

Als je de hoes niet kan verwijderen, gebruik dan een schone spons bevochtigd met huishoudazijn om je matras op te frissen. Laat ze drogen, maar vermijd ook hier de zon, want fel zonlicht is noch goed voor de hoes, noch voor de kern van de matras. 

 
Om de 5 jaar grondig reinigen 

Het dekbed schoonmaken 

Voor een grondige reiniging moet je je dekbed eens in de 5 jaar naar de stomerij brengen. Als de onderhoudsinstructies het toelaten en je over een wasmachine beschikt die groot genoeg is, kan je je dekbed ook thuis reinigen. Stop het echter niet te vaak in de machine, want dat kan het vermogen om je warm te houden aantasten. 

Om de 10 jaar tijd voor vernieuwing 

Vervang je matras 

Na 10 jaar trouwe dienst is het tijd om je matras te laten rusten. Ja, zelfs als ze nog in goede staat lijkt te zijn. Na deze periode vertienvoudigt namelijk het risico op rugpijn en huisstofmijtallergie. 

Vraag raad aan onze Slaapspecialisten  

 

Vind een Beka®-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier