In drie stappen naar een goede nachtrust

In drie stappen naar een goede nachtrust

Goed wakker worden is altijd fijn. Maar met ons steeds drukkere leven, kan het moeilijk zijn om een goede nachtrust te hebben. Toch is slaap heel belangrijk voor ons lichaam. Een goede nachtrust staat gelijk aan 85 procent van de weerbaarheid van ons lichaam. In dit artikel geven wij je enkele tips over hoe je het best kan slapen.

Een gezonde levensstijl 

Dit is een van de belangrijkste punten om goed te kunnen slapen. Aandacht voor je lichaam en slaap gaan hand in hand.  

Gezond eten

Het is raadzaam niet te laat op de avond te eten en geen te vette of te grote maaltijd. Je moet je lichaam de tijd geven om je eten te verteren. Eet bij voorkeur twee tot drie uur voordat je naar bed gaat. Bovendien heeft je lichaam meer tijd nodig om een vette maaltijd op te nemen. Wij raden daarom aan 's middags een warm gerecht te eten en 's avonds een gerecht met minder calorieën. 

Drink niet te veel alcohol voor je naar bed gaat

Je zou kunnen denken dat een beetje alcohol drinken voor het slapengaan je slaperig maakt en je dus zou helpen om in slaap te vallen. Dat is echter een slecht idee. Alcohol verstoort de slaapcyclus. Je zal 's nachts dus veel vaker (onbewust) wakker worden. Dat betekent dat je minder tijd in diepe slaap doorbrengt. 

Neem een regelmaat aan in je dagelijkse routine

Om een goede slaapkwaliteit te krijgen, is het raadzaam om regelmaat in je dagelijkse routine te hebben. Ga dus elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip slapen en zet beeldschermen een uur voor het slapengaan uit. Zo neemt je lichaam een routine aan en bereidt het zich voor op de rust. Als je lichaam zich al in deze fase bevindt voor je naar bed gaat, zal je gemakkelijker en sneller in slaap vallen als je eenmaal in bed ligt. Als je bijvoorbeeld naar bed gaat nadat je twee uur televisie gekeken hebt of op je smartphone zat, moet je lichaam nog door de decompressiefase voor je in slaap valt. 

Het belang van een kwaliteitsbed

Geen goede nachtrust zonder een goed bed. Als je geen pijnlijke rug wil hebben als je opstaat of als je niet uitgeput wil zijn omdat je 's nachts liggen woelen hebt omdat je niet comfortabel lag, moet je investeren in goed materiaal. Een goede bedbodem, kwaliteitsmatras, kussen en beddengoed zullen je helpen beter te slapen en wakker te worden met een goed gevoel. 

Bij de keuze van je bed is het ook heel belangrijk dat je kiest volgens je behoeften en morfologie. Wij hebben een ruim assortiment ergonomische matrassen (inclusief pocketveringmatrassen) voor een breed scala aan mensen. Een van onze adviseurs kan je helpen om de elementen van je bed te kiezen die bij jou passen. Je kan je bed samenstellen volgens jouw wensen: je kan kiezen uit negen bedbodems, 26 hoofdborden, 63 stoffen, 8 soorten poten. Op die manier kan je een uniek bed samenstellen dat bij jou past.  

Ontspannen

Om gemakkelijker in slaap te vallen en beter te slapen, adviseren wij je om een uur of langer te ontspannen voor je gaat slapen. Voor het slapengaan is het belangrijk dat het lichaam zich ontspant. Je probeert alle stress weg te nemen die je gedurende de dag hebt opgebouwd. Een boek lezen, naar muziek luisteren, een wandeling maken, ontspannen op de bank met een lichte geur van etherische olie? Maakt niet uit. Het doel is om naar bed te gaan zonder gestrest te zijn.  

Er zijn nu ook veel apps en technologische hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen ontspannen. Zodra je in bed ligt, kan je kiezen voor een meditatie van enkele minuten, afhankelijk van hoe je je voelt: gestrest, boos of gefrustreerd. De sessie wordt aangepast aan je behoeften en stopt automatisch na een vooraf ingestelde tijd, zodat je in slaap kan vallen. Het doel: je geest vrijmaken om rustig de slaapcyclus in te gaan. 

Vind een Beka®-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier