5 tips om beter te slapen

5 tips om beter te slapen

Is de start van je dag altijd moeizaam? Voel je jou moe, terwijl je denkt dat je toch voldoende slaapt? Dan is het misschien tijd om je dagelijkse doen en laten even te herzien, zodat je beter kunt slapen. We geven jou vijf tips.

Schrijf je ideeën op voordat je gaat slapen  

Na een drukke dag kinderen naar school brengen, gaan werken, kinderen afhalen, ze naar de sportschool brengen, inkopen doen, koken... wanneer heb je dan nog tijd om uit te rusten? Om goed te slapen, moet je er eerst in slagen om je te ontspannen. Als je naar bed gaat met je hoofd vol met alles wat je moet doen, waaraan je moet denken en wat je niet mag vergeten, dan zul je zeker niet goed slapen. Om jou te helpen al deze ideeën van je af te zetten, neem je een schriftje en schrijf je er alles op wat door je hoofd spookt. Op die manier ben je er zeker van dat je niets vergeet en kun je op je beide oren slapen. Aarzel niet om je schriftje op je nachtkastje te leggen. Wanneer er nog iets bij jou opkomt net voor je gaat slapen, dan kun je dit nog snel opschrijven en daarna gaan slapen.  

Jou ontspannen helpt om goed te slapen  

Ontspan jou een uur voordat je naar bed gaat. Je moet je geest kunnen leegmaken. Hiertoe kun je wat relaxen op je sofa met een streepje muziek op de achtergrond, een boek lezen of bijvoorbeeld wat schilderen. Verdamp ondertussen wat etherische oliën.  Een goeie raad: kies voor etherische lavendelolie. Zo kun je jou ontspannen en daarna goed slapen. Een ander trucje bestaat erin om een zakdoekje onder je hoofdkussen te leggen, met een druppeltje etherische lavendelolie op. De lichte geur heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel.  

Geef je lichaam tijd om je maaltijd te verteren  

Na een hectische dag brengt een goed avondmaal de nodige troost. Dat klopt, maar niet op om het even welk uur. Je moet je lichaam immers tijd geven om de maaltijd die je naar binnen hebt gewerkt ook te verteren. Reken twee tot drie uur spijsvertering. Vermijd dus om een te kopieus avondmaal te eten voordat je gaat slapen. Omgekeerd ga je best niet met een lege maag naar bed. Dit kan je slaap verstoren en is niet bevorderlijk om een rustige nacht door te brengen. Er is een gulden middenweg nodig.  

Doe niet teveel lichamelijke inspanningen voordat je naar bed gaat 

Als je geen getrainde sportbeoefenaar bent, is het niet aan te raden om kort voordat je gaat slapen nog aan sport te doen, omdat dit je slaap kan verstoren. Dit ontregelt het organisme omdat sport de hartslag en de bloeddruk doet toenemen. Het signaal dat aan jouw lichaam wordt gegeven, is dus verkeerd omdat door aan sport te doen hormonen vrijkomen (testosteron, endorfine en adrenaline) die jouw hersenen actief houden. Daarom is het niet aangeraden om enkele uren voordat je gaat slapen intense lichamelijke inspanningen te doen. Omgekeerd zijn er geen beperkingen voor zogenaamde lichte oefeningen een dertigtal minuutjes voordat je naar bed gaat. Dat heeft geen invloed op je slaap.  

Kies voor een kwaliteitsvol bed 

Dit is de belangrijkste raad die we jou kunnen geven. Want slapen op een matras van slechte kwaliteit kan een nachtmerrie worden: rugklachten, slapeloosheid, 's nachts voortdurend wakker worden... Neem dus je tijd om een goede matras, een goede bedbodem en een goed hoofdkussen te zoeken, zodat je uitstekend kunt slapen. Bekijk onze collectie en als je niet weet welke optie je best kiest, kun je ook op onze website terecht bij de rubriek Gids. Geef antwoord op een aantal vragen en wij raden jou een bed aan dat perfect aan jouw behoeften beantwoordt. Je kunt ook bij ons in de winkel langskomen. Een adviseur zal jou helpen om je keuze te maken. 

Een laatste goeie raad: als je niet meteen in slaap raakt wanneer je naar bed gaat en ligt te woelen, verlaat dan je slaapkamer en ga naar een andere kamer om je gedachten te verzetten. Lees een boek of luister naar wat muziek tot je voelt dat je echt heel moe bent. Keer daarna naar je bed terug. Zo zul je sneller in slaap raken. Het heeft immers geen zin om in je bed te blijven liggen als je voelt dat je toch niet in slaap zult raken. Jouw hersenen kunnen het slapen associëren met iets negatiefs en dat kan wel eens ernstigere gevolgen hebben.

Beka helpt je de juiste matras te vinden